Uppföljning av underhåll är en helt kritisk rutin för att kunna avgöra om underhållsåtgärden verkligen löste problemet på utrustningen eller om det finns behov av att göra om arbetet.
Om uppföljningen inte blir utförd kan allvarliga fel uppstå som riskerar att störa produktionen eller ännu värre skada människor eller miljön.
Det är särskilt kritiskt att följa upp utfört avhjälpande underhåll eftersom dessa åtgärder ofta blir utförda under tidspress varvid viktiga steg kan falla mellan stolarna.
Det är också viktigt att följa upp förebyggande underhållsarbeten eftersom dessa skall garantera en problemfri drift under flera månader framöver och därför är det avgörande att inget glöms bort.
Funktionsfel tenderar oftast uppstå utanför normal arbetstid 8-16 vilket resulterar i att stillestånden riskerar bli betydligt längre än nödvändigt då rätt resurser inte finns på plats.
En relativt vanlig produktivitetsförlust inom underhållsverksamheter är omarbeten. Omarbeten är behovet av att göra om ett arbete då man missat något i den ursprungliga åtgärden.
Ett exempel på ett omarbete skulle kunna vara att av misstag installera en överdimensionerad motor på ett transporband vilket stegvis sliter upp transportbandet och andra komponenter och slutligen orsakar ett haveri.
Haverier kommer alltid olägligt och allra sämst på natten vid lägst bemanning, därför är det väldigt viktigt att kontrollera att underhållet blivit utfört på bästa sätt. Detta går att säkerställa genom att utföra inspektioner eller att intervjua maskinoperatörer.
Genom att följa upp antalet omarbeten på en given utrustning får ni en tydlig indikator på hur effektivt underhållet är i sin nuvarande omfattning. Därigenom kan ni dra slutsatser och bestämma huruvida ni måste utbilda teknikerna på utrustningen, om ni behöver förbättra dokumentationen i underhållssystemet eller vidtaga andra åtgärder.
Antalet omarbeten är ett viktigt nyckeltal och bör regelbundet följas upp av underhållschefen. Ert underhållssystem bör erbjuda möjligheten att få ut rapporter på antalet omarbeten och var i anläggningen de oftast förekommer.
Om ni inte vet på vilken utrustning ni skall börja följa upp omarbeten kan ni genomföra en kritikalitetsanalys och välja ut A-klassad utrustning.
Idus underhållssystem erbjuder möjligheten att planera in uppföljning som ett delmoment på arbetsordern. En arbetsorder kan ha flera delmoment med olika mottagare. Det går alltså att hålla en arbetsorder öppen till dess att någon godkänt arbetsordern eller begärt omarbete.
Det är viktigt att följa upp utfört underhållsarbete för att säkerställa en hög kvalité på arbetet samt att identifiera brister i underhållsprocessen. Omarbete är ofta en konsekvens av att något blivit fel i planeringsfasen alternativt att det finns en brist på dokumentation av utbildning eller dokumentation.
Genom att använda ett underhållssystem kan ni få fram data på utförda arbetsorder och studera vad som hindrar er från att nå era underhållsmål.
Lycka till med förbättringsarbetet!
Annette Larsson är VD på Idus AB sedan 2014 och har mer än 25 års erfarenhet inom industriell automation, projektledning och IT-system.
Idus är ett underhållssystem med en fantastisk flexibilitet. Systemet passar er oavsett om ni är en VA-organisation, en mindre tillverkningsindustri eller en stor processindustri med flera produktionsenheter. Bland våra användare finns allt från industrier till energibolag och flera hamnar.
Missa inga nyheter och få en massa bra tips om bättre underhållsarbete! Skriv upp dig för Idus nyhetsbrev!
När du lämnar din e-post behandlas den enligt Idus integritetspolicy.
Hämta vår implementeringsguide!
En Bonuschecklista ingår också.
När du lämnar din e-post behandlas den enligt Idus integritetspolicy
Genom att använda idus.se accepterar du vår integritetspolicy.